The feature film jury 2017

Juria e Filmi me Metrazh të Gjatë

The feature film jury

 

Veton Surroi, a Kosovo opposition leader, talks to an Associated Press writer in London, Wednesday, Sept. 19, 2007. A top ethnic Albanian negotiator declared major talks about Kosovo's future to be irrelevant Wednesday, saying Kosovo would be independent soon _ regardless of international efforts to resolve questions about its political status. (AP Photo/Sang Tan)

1. Veton Surroi – Head of the Jury / Kryetar jurie

Veton Surroi është shkrimtar dhe gazetar. Në 1990 themeloi të përjavshmen e pavarur KOHA dhe më vonë të përditshmen KOHA DITORE (1997), ende gazetë kryesore në Kosovë. Në vitin 2000 themeloi KTV, transmetues i pavarur televiziv kombëtar. Në vitin 1999 u zgjodh si një nga drejtuesit globalë të së nesërmes në Forumin Ekonomik Botëror në Davos. Në vitet 1990 ishte një nga figurat kryesore në shoqërinë civile dhe politikën e Kosovës. Ka qenë nënshkrues i marrëveshjeve të Rambujesë për Kosovën më 1999, anëtar i lartë i Ekipit të Unitetit të Negociatave të Vjenës (2005-2007) që paraprinë pavarësinë e Kosovës dhe anëtar i Parlamentit të Kosovës si president i Partisë Reformiste ORA (2005-2008). Ai u diplomua në Fakultetin e Filozofisë dhe Letërsisë në Universitetin Kombëtar të Pavarur të Meksikës (UNAM) në vitin 1982.

Veton Surroi is a writer and journalist. In 1990 he founded the independent weekly KOHA and later the daily KOHA Ditore (1997), still the leading Kosovo daily newspaper. In 2000 he founded KTV, the leading independent national TV broadcaster. In 1999 he was chosen as one of the Global Leaders of Tomorrow of the World Economic Forum in Davos. During the 1990’s he was a leading figure in civil society and politics in Kosovo. He was a signatory of the Rambouillet accords for Kosovo at the negotations in  1999, has been a Senior Member of the Kosovo Negotiations Unity Team in the Vienna Negotiations (2005-2007) preceding the independence of Kosovo and a Member of Parliament of Kosovo as president of the ORA Reformist party (2005-2008). He graduated at the Faculty of Philosophy and Letters at the National Autonomous University of Mexico (UNAM) in 1982.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

cathy

2.Cathy de Haan

Cathy de Haan has an ongoing love affair with independent cinema and new film aesthetics…. She is worldwide serving as consultant to governmental und cultural institutions for the development of artistic programmes. Her academic fields are creative writing, dramaturgy, film theory, media aesthetics and transmedia. A special focus lies on working with myths and fairytales in the contemporary context. She holds a PhD. in communication, is Artistic Director of OSTPOL, co-director of CINEMATCH and a member of the European Film Academy.

Cathy de Haan është e dashuruar me kinemanë e pavarur dhe estetikën e moderne të filmit. Ajo angazhohet në mbarë botën si konsulente për institucionet qeveritare dhe kulturore për zhvillimin e programeve artistike. Fushat e saj akademike janë shkrimi kreativ, dramaturgia, teoria e filmit, estetika e medias dhe transmediam me fokus të veçantë te mitet dhe përrallat në kontekst bashkëkohor. Ajo është doktor në komunikim, drejtore artistike e OSTPOL, bashkëdrejtore e CINEMATCH dhe anëtare e Akademisë Europiane të Filmit.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

mevlan

3. Mevlan Shanaj

Ka studjuar në Akademinë e Arteve për aktrim. Pas studimeve iu kushtua filmit ne te gjitha dimensionet. Ka qenë aktor në mbi 10 filma dhe regjisor në mbi 30 prodhime  filmike (filma artistikë dhe dokumentarë). Ka ka punuar si drejtor i Departamentit të filmit në RTSH dhe si atashe kulturor në ambasadën shqiptare në Suedi. Mban titullin “Artist i merituar”, ka një shtëpi produksioni dhe është pedagog i regjisë së filmit në Universitetin e Arteve. Kohët e fundit i është kushtuar realizmit të dokumentarëve.

He studied at the Academy of Fine Arts. After them he was dedicated to the cinema. He has been an actor in over 10 films as well as director of over 30 productions (fiction films, documentaries, etc …) He has been director of the Department of Film in Albanian Public Television and a cultural attaché at the Albanian Embassy in Sweden. He holds the title of “Deserved Artist”, has a film company and is a professor of film directing at the University of Arts. His recent work is dedicated to documentaries.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 zhaklina

4. Zhaklina OŠTIR

Lindi në Smederevo, Serbi. Filloi studimet në Akademinë e Arteve në  Sarajevë. Pas fillimit të luftës (1991) u transferua në Fakultetin e Arteve Dramatike në Beograd, ku edhe u diplomua. Për rolin e diplomës, monodramë “Sol Sarfati” fitoi Çmimin e aktores më të mirë në Festivalin e Aktorit në Nikshiq dhe Çmimin e publikut në Sarajevë. Ka qenë e angazhuar që nga viti 1993 në Teatrin Kombëtar të Malit të Zi, ka punuar si gazetare televizive në Channel RTCG dhe ka luajtur në shumë filma dhe seri televizive. Njihet për rolet kryesore në filmat “Shikimi nga Kulla Eifel” (me regji të Nikolla Vukçeviç), “Taxi Podgorica” ​​(regjisor Goran Djokic), “Agnus Dei” (regjisor Agim Sopi), “Bimët për në fund”,  “Dy kthyese, Titograd / Podgoricë”, etj. Për interpretimin e saj ka fituar disa çmime për rolet e saj në film dhe teatër.

He was born in Smederevo, Serbia. She started her studies at the Academy of Arts in Sarajevo. After the war begin (1991) she moved to the Faculty of Dramatic Arts in Belgrade where she graduated. For her first role, in the  monodrama “Sol Sarfati” she won the Best Actress Prize at the Actor’s Festival in Niksic and the Sarajevo Public Prize. She has been engaged since 1993 at the National Theater of Montenegro, worked as a TV journalist at Channel RTCG and has played in many movies and television series. She is known for her main roles in the movies “Watching the Eifel Tower” (directed by Nikola Vukcevic), “Podgorica Taxi” (director Goran Djokic), “Agnus Dei” (director Agim Sopi), “Plants for the End”, ” , Titograd / Podgorica “, etc. She also won several awards for her roles in film and theater.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

agron

5. Agron Vula

Ka studjuar montazh filmi dhe regji televizioni në Universitetin e Zagrebit, Akademia për Film Televizion dhe Teatër. Ka punuar në disa televizione në Shqipëri , Kosovë, etj., si RTSH, TD1 Berlin dhe Deutsche Welle, Köln dhe si lektor universiteti në Shqipëri dhe Kosovë për lëndën e montazhit. Ka një shtëpi produksioni, ka qenë producent i 2 filmave artistikë, montazhier në 11 filma, regjisor në 6 dokumentarë, 5 seriale televizive dhe disa spektakle në Kosovë e Shqipëri. Në bashkëpunim me OSBE-në ka trajnuar vite me radhë gazetarët e rinj.

He studied film montage and directed television at the University of Zagreb, Academy for Film, Television and Theater. He has been worked on many tv stations in Albania, Kosovo and beyond, including ART, TD1 Berlin and Deutsche Welle, Köln and also as an university lecturer in the field of film editing. He owns a production company, has produced 2 mouvies, edited 11 films, directed 6 documentaries, 5 tv serials and also many spectacles in Kosovo and Albania. In co-operation with the OSCE, he has trained for years young journalists.