Awards 2020

Awards for Dea Open Air International Film Festival

U mbyll me sukses Edicioni i Shtatë i Festivalit Ndërkombëtar të Filmit DEA OPEN AIR 2020 në Tiranë.

Juria e filmit dokumentar, e përbërë nga: Florin Kelmendi, Gazetar, drejtor i programeve kulturore-artistike – Kosovë, Ben Andoni, studjues, përkthyes – Shqipëri, Luljeta Progni, gazetare – Shqipëri, nominoi në konkurimin e Filmit dokumentar:

 1. 17 sekonda – Alon Marom – Izrael 2018 
 2. Kur dimri bëhet verë – Ronald Urbancik – Gjermani 2019
 3. Edhe peshqit qajnë – Francesko Kabras&Alberto Molinari – Itali 2019

Çmimi LEONARD QENDRO për një karrierë premtuese në kinematografi shkoi për filmin dokumentar: Mzzaja – Taher Ibrahim – Siri – 2019

Çmimi DEA për Filmin më të mirë Dokumentar shkoi për: 17 sekonda – Alon Marom – Izrael 2018 

 

Juria e Filmit të Shkurtër dhe Studentor e përbërë nga: Francesca Olivieri, regjisore dhe skenariste – Itali; Suela Bako, aktore dhe producente – Shqipëri; Lorena Sopi, regjisore dhe producente regjisore – Kosovë, në konkurimin e Filmit të Shkurtër nominoi:

 1. Pika hëne – Yoram Ever-Hadani Serbi 2018
 2. Merre dhe përfundoje – Kirineos Papadimatos – Greqi 2020
 3. Lule blu – Saadi Constantine – Zvicër – 2020

Çmimi DEA për Filmin e Shkurtër më të Mirë shkoi për: Pika hëne – Yoram Ever-Hadani Serbi 2018

 

Në Seksionin e Filmit studentor, Juria e Filmit të Shkurtër dhe Studentor, nominoi filmat:

 1. Mërzi – Alica Bednáriková – Sllovaki 2020
 2. Dritarja blu e Gurit – Mauro Zaçe – Shqipëri 2020
 3. Alisa – Monika Mahútová – Sllovaki 2019

Çmimi DEA për Filmin më të Mirë Studentor shkoi për filmin: Mërzi – Alica Bednáriková – Sllovaki 2020

 

Juria e medias, e përbërë nga tre gazetarë dhe moderatorë të njohur: Rezear Xhaxhiu, Monika Shoshori Stafa, Jonida Shehu akordoi:

Çmimin Special të Medias në Konkurimin e Filmit të Shkurtër për: Roboti do t’ju mbrojë – Nikola Piovesan – Estoni 2018

Çmimin Special të Medias në Konkurimin e Filmit të Gjatë për: Cirku fluturues – Fatos Berisha – Kosovë/Shqipëri/Maqedoni e Veriut 2020

 

Juria e Filmit me Metrazh të gjatë, e përbërë nga: Hazir Haziri aktor, Dekan i Fakultetit të Dekan i Fakulteti të Arteve në Universitetin e Prishtinës “Hasan Prishtina” – Kosovë; Sehad Çekiç, drejtor menaxhues i Qendrës Kinematografike të Filmit të Malit të Zi; Luis Diogo, skenarist dhe regjisor – Portugali (anëtar); Steffen Hacker, regjisor – Gjermani; Alert Çeloaliaj, Drejtues i Departamentit të Regjisë, Regjisë së Filmit & TV në Universitetin e Arteve – Tiranë, për çmimin DEA për Aktoren/Aktorin më të mirë në Filmin me Metrazh të Gjatë, nominoi:

 1. Tristan Halilaj, Shkumbin Istrefi, Shpëtim Selmani, Afrim Muçaj – Cirku fluturues – Kosovë/Shqipëri/Maqedoni e Veriut 2020
 2. Riccardo Scamarcio – Nuk jam vrasës – Itali 2019
 3. Emma Drogunova – Boni&Boni – Gjermani 2019

Fitues u shpallën : Tristan Halilaj, Shkumbin Istrefi, Shpëtim Selmani, Afrim Muçaj – Cirku fluturues – Kosovë/Shqipëri/Maqedoni e Veriut 2020

 

Për çmimin DEA për Kamerën më të mirë në Filmin me Metrazh të Gjatë, u nominuan:

 1. Rodja Kükenthal – Boni&Boni – Gjermani 2019
 2. Ivan Markoviç – Ti ke natën – Mali i Zi 2018
 3. Andrey Katorzhenko – Guri, letra gërshëra – Federata ruse 2020

Fitues u shpall: Rodja Kükenthal – Boni&Boni – Gjermani 2019

 

Për çmimin DEA për Skenarin më të mirë në Filmin me Metrazh të Gjatë, u nominuan:

 1. Francesco Caringella, Paolo Rossi, Andrea Zaccariello – Nuk jam vrasës – Itali 2019
 2. Fatos Berisha – Cirku fluturues – Kosovë/Shqipëri/Maqedoni e Veriut 2020
 3. Tatiana Lyutaeva, Galina Kopeliovich – Guri, letra gërshëra – Federata Ruse 2020

Fitues u shpallën: Francesco Caringella, Paolo Rossi, Andrea Zaccariello – Nuk jam vrasës – Itali 2019

 

Për çmimin DEA për Regjinë më të mirë në Filmin me Metrazh të Gjatë, u nominuan :

 1. Andrea Zaccariello – Nuk jam vrasës – Itali 2019
 2. Fatos Berisha – Cirku fluturues – Kosovë/Shqipëri/Maqedoni e Veriut 2020
 3. Vladimir Zinkevich – Jerm – Bjellorusi 2020

Fitues u shpall: Andrea Zaccariello – Nuk jam vrasës – Itali 2019

 

Për çmimin DEA për Filmin më të Mirë me Metrazh të Gjatë, u nominuan : 

 1. Cirku fluturues – Kosovë/Shqipëri/Maqedoni e Veriut 2020
 2. Nuk jam vrasës – Itali 2019
 3. Guri, letra gërshëra – Federata Ruse 2020

Kupa DEA për Filmin më të Mirë me Metrazh të Gjatë shkoi për filmin: Cirku fluturues – Kosovë/Shqipëri/Maqedoni e Veriut 2020

Çmimi Leonard Qëndro për një Karrierë premtuese në Kinematografi shkoi për Thaer Ibrahim – Mzzaja – Siri 2020

 

DEA e MIRËNJOHJES për kontribut të spikatur në fushën e kinemasë,  iu akordua regjisorit të shquar shqiptar, Ibrahim Muçaj.

The cinema is trying to overcome a serious crisis …
This time a global crisis …
This is not the first cinema crisis …
It is not even its first global crisis …

But in contrast to its previous crises – outside it or partially inside it, this
crisis threatened and still threatens the motive of the existence of cinema
in modern times …,
the desire to consume the film together…

fb. ig. yt.